Articol special

      No Comments on Articol special

Un tribut adus Dr. Ferdinand Knobloch, un pionier al psihoterapiei integrative
de
Dr. Ken Evans

(traducere in limba romana de pe site-ul EAIP: Oana Maria Popescu)
Prof MU Dr. Ferdinand Knobloch Csc., F.R.C.P. s-a nascut in 1916 la Praga si este la ora actuala psihiatru si profesor emerit la Universitatea British Columbia, locuind in Canada.

Ferdo este in varsta de 95 de ani si, impreuna cu sotia sa Jirina Knobloch, in varsta de 92 de ani, inca viziteaza si organizeaza workshop-uri in Republica Ceha. Formarea este organizata in fiecare vara impreuna cu Ph Dr. Iva Enachesco-Hroncova in cadrul institutului sau de formare profesionala www.incip.cz
In iulie 2012, sotia mea Joanna Hewitt Evans si cu mine am acceptat invitatia lui Ferdo de a veni la un workshop de formare in Cehia. In cursul weekend-ului am fost martorii felului in care Ferdo, din scaunul sau cu rotile, si Jirina, care are statura si eleganta unei balerine, si-au desfasurat magia.
Ferdo este un pionier al terapiei familiale si al comunitatii terapeutice Europene si a creat propria sa teorie privitoare la psihoterapia integrativa, incorporand schemele de grup, psiho-gimnastica (psiho-mima) si bazandu-se, printre altele, pe psihodrama si utilizarea abreactiei ghidate. Impreuna cu Jirina, a realizat o retea de centre de tratament pentru psihoterapie integrata, care a devenit partea centrala a cartii lor, Psihoterapia Integrata, publicata de Jason Aronson si tradusa in cinci limbi in perioada 1979-1999. Contributia lui Ferdo in domeniul psihoterapiei integrative este recunoscuta de Prochaska si Norcross in “Systems of Psychotherapy: Transtheoretical Analysis”, 2003.
Interesul lui Ferdo in grupurile mici si comunitatile terapeutice a venit ca urmare a tragediei sale personale. Ferdo a fost prizonier politic in timpul celui de-al doilea reazboi mondial. El insusi, si prima sa sotie, Zuzana, care era evreica, au fost separati si incarcerati intr-un lagar de concentrare nazist. Zuzana a murit in lagar. Ferdo a supravietuit, si si-a transformat experientele, spre beneficiul altora. Dezvoltarea teoretica a psihoterapiei integrate a fost influentata de filozofia din Praga si de munca logicienilor emprici Philip Frank si Rudolph Carnap. Interesul sau in comunitatile terapeutice a inceput in jurul anului 1949, dupa ce a studiat in Marea Britanie cu Maxwell Jones. De asemenea, in timp ce se afla in Marea Britanie, Ferdo a lucrat impreuna cu Eysenck si Melanie Klein. Din 1950 si pana in 1968 abordarea sa integrata a combinat variate teorii si a imbratisat modelul de tratament individual, de grup si familial. Inspirata de comunitatea terapeutica, abordarea sa integrata a precedat multe alte abordari contemporane. Ferdo a devenit profesor la Universitatea din British Columbia in 1971. Geniul sau creativ a fost evident inca de la inceputul carierei sale, cand a criticat dihotomia intrapsihic-interpersonal si a lucrat cu mici grupuri sociale pentru a realiza schimbarea.
La ora actuala, cei care se formeaza in psihoterapie integrativa ar beneficia enorm de pe urma citirii lucrarilor si biografiei sale. Partial, acest tribut a fost scris pentru a-l prezenta pe Ferdo comunitatii psihoterapeutilor integrativi, dar mai ales pentru a recunoaste si onora contributia sa unica la nasterea si dezvoltarea psihoterapiei integrative. Pe parcursul workshop-ului din vara lui 2010 Joanna si cu mine am fost martorii unui artizan desavarsit in combinarea sofisticarii teoretice si insight-ului cu o foarte profunda compasiune pentru persoana.
De asemenea am apreciat timpul memorabil pe care l-am petrecut cu Ferdo si Jirina si am ramas impresionati de capacitatea lor pentru bunatate si pentru berea ceha! Multumim si apreciem generozitatea Ivei.