Cercetarile efectuatae in SUA sugereaza ca tulburarile se somn cresc riscul de aparitie a diabetului zaharat/
Echipa de cercetatori din SUA a descoperit ca voluntarii care au fost treziti din somn de cate ori erau pe punctul sa doarma profund au dezvoltat o rezistenta la insulina. Aceasta incapacitate a corpului de a recunoaste semnalele normale la insulina duce la cresterea glucozei sangvine, crestere in greutate si in cele din urma diabet zaharat de tip II.
Studiul mentionat apare in Proceedings of the National Academy of Sciences.
“Strategiile de crestere a duratei si calitatii somnului trebuie luate in considerare ca interventii potentiale pentru a preveni sau intarzia dezvoltarea diabetului zaharat de tip II”. Dr Esra Tasali |
Si studiile anterioare au aratat ca exista o asociere intre diabet si lipsa de somn. Deja este cunoscut faptul ca somnul profund, cunoscut drept somn cu unde lente se asociaza cu modificari care afecteaza metabolismul.
Tiparele cerebrale
Pentru a testa impactul calitatii somnului asupra controlului glucozei sangvine au fost monitorizati noua barbati si femei sanatosi, timp de doua nopti la rand, pentru a vedea care sunt tiparele lor normale de somn. Apoi in urmatoarele trei nopti echipa de cercetatori i-a trezit cu un zgomot puternic la inceputul fiecarui ciclu de somn profund, caracterizat de undele delta din creier.
Cantitatea totala de somn a ramas neschimbata. Dupa ce voluntarii au fost injectati cu glucoza s-a masurat nivelul glucozei sangvine pe parcursul zilei, ca si raspunsul insulinic, descoperindu-se ca opt persoane au devenit mai putin sensibile la insulina.
Cercetatorul principal, dr. Ersa Tasali de la Universitatea din Chicago, spunea ca exista o crestere alarmanta a prevalentei diabetului zaharat de tip 2 asociat cu populatia varstnica si obezitatea si ca este important sa intelegem care sunt toti factorii implicati.
“Am aratat ca scurtarea duratei somnului la adultii tineri duce la scaderea tolerantei la glucoza. Datele actuale indica ca nu numai scaderea duratei somnului, ci si scaderea calitatii lui are un rol in cresterea riscului de diabet. Dovezile actuale sugereaza ca strategiile pentru cresterea duratei si calitatii somnului trebuie luate in considerare ca interventie potentiala pentru a impiedica sau amana aparitia diabetului de tip 2 la populatia cu risc inalt”.
Dr. Tasali a adaugat ca somnul superficial cronic si diabetul sunt factori tipic asociati cu imbatranirea si ca avem nevoie de mai multe crecetari pentru a ne da seama daca schimbarile calitatii somnului legate de varsta contribuie la aceste modificari metabolice.
Comments are closed