(aceste criterii se bazeaza pe cele realizate de EAP).

(traducere in limba romana de pe site-ul EAIP: Oana Maria Popescu)
Introducere: EAP stipuleaza urmatoarele:
Metoda utilizata trebuie sa fie bine definita si sa aiba o baza teoretica clara, ancorata in stiintele umane.
Teoria trebuie sa fie integrata cu practica, sa fie aplicabila unei game largi de probleme, si sa fi fost demonstrat faptul ca este eficienta.
Metoda trebuie sa fie recunoscuta stiintific de catre EAP si sa fie recunoscuta in mai multe tari europene ca valida de catre organizatii profesionale relevante.
1. Durata si continutul formarii in psihoterapie
1.1 Durata total a formarii va fi de cel putin 3200 de ore, pe intinderea a sapte ani, din care cel putin patru ani trebuie sa fie o formare specifica psihoterapiei. EAIP va evalua proportia elementelor de formare catre trebuie realizate inainte de acordarea Certificatului.
1.2 Formarea a fost acreditata de o Organizatie Nationala Umbrela si de catre Organizatia Europeana relevanta, daca aceasta este membra EAP (asa cum este EAIP), si de catre alte organizatii profesionale recunoscute in acest scop.
1.3 Supervizarea si terapia sunt asigurate de praticieni a caror pregatire intruneste criteriile pentru ECP si alti candidati specificati de EAP.
1.4 Formarea indeplineste criteriile EAP pentru formarea profesionala de baza si include urmatoarele elemente:
1.4.1 Experienta psihoterapeutica personala sau echivalentul acesteia
Aceasta componenta include analiza formarii, experienta individuala si alte metode care implica auto-reflectia, terapia si experienta personala. Nu exista un singur termen comun tuturor metodelor de psihoterapie. Orice formare va include aranjamente care sa asigure faptul ca persoanele aflate in formare pot identifica si gestiona adecvat implicarea lor personala in si contributia lor la procesul psihoterapeutic, in practica metodei respective.
1.4.2 Studiul teoretic
Va exista o parte de studii universitare si o parte de formare profesionala specifica psihoterapiei. Studille universitare sau profesionale care conduc la obtinerea unei diplome de licenta relevanta pentru domeniul psihoterapiei sunt luate in considerare ca parte a pregatirii in psihoterapie, dar nu pot fi contabilizate ca parte a celor patru ani de formare profesionala specifica in psihoterapie. Elementele specifice ale formarii trebuie sa includa:
1.4.2.1 Teorii ale dezvolatrii umane, incluzand dezvoltarea sexuala.
1.4.2.2 O intelegere a altor abordari psihoterapeutice
1.4.2.3 O teorie a schimbarii
1.4.2.4 O intelegere a problemelor sociale legate de psihoterapie
1.4.2.5 Teorii in psihopatologie
1 4 2.6 Teorii pentru evaluare si interventie
1.4.3 Formarea parctica
Aceasta va include suficienta practica si supervizare in metoda psihoterapeutica, si va avea o durata de minim doi ani.
1.4.4 Plasarea intr-o unitate de sanatate mentala sau experienta profesionala echivalenta acesteia.
Plasarea trebuie sa furnizeze o experienta adecvata a crizelor psiho-sociale si colaborarea cu alti specialisti din domeniul santatii mentale.
2.0 Finalizarea formarii
2.1 La finalul celor sapte ani de formare, persoana aflata in formare trebuie sa demonstreze maturitate personala, sociala si profesionala si angajamentul de a lucra conform standardelor etice ale EAIP si Organizatiei Nationale Umbrela (nota: In Romania aceasta este FRP- Federatia Romana de Psihoterapie).
2.2 Va exista o evaluare a componentei teoretice si practice, incluzand evaluarea externa.
2.3 Psihoterapeutul trebuie sa faca parte dintr-o organizatie profesionala recunoscuta de NAO si sa indeplineasca standardele etice.
2.4 Psihoterapeutul trebuie sa fi absolvit o formare profesionala de baza in cadrul unei organizatii acreditate si formare avansata in cadrul acelei organizatii sau a unei alte organizatii acreditate in aceeasi metoda de psihoterapie.

Tags

Comments are closed